Każdy dzień zaczynamy od śniadania, na które serwuję koktajl witaminowy przygotowany z tego, co akurat mamy w lodówce i nie jest zakazane. Myślę, że to jest patent, który będziemy stosować także wtedy, gdy już czas spędzony na diecie dr. Dąbrowskiej będzie tylko miłym wspomnieniem.
– Zauważyłaś, że jak się na tej diecie zmywa naczynia, to jakoś łatwiej to idzie?
– A ty zauważyłeś, że jak się gotuje bez tłuszczu to naczynia się tak nie brudzą? A w ogóle to co ty robisz? Co tam chcesz dodać do tego koktajlu?
– To guarana. Odkąd nie pijemy kawy ani czarnej herbaty, szukałem czegoś co da mi porannego kopa. A guarana ma cztery razy tyle kofeiny co kawa.
– Zwariowałeś? Niczego mi nie dosypuj. Żadnej guarany. To zakazane.
– Mamy pół półki z superfoodsami. Mielone siemię lniane, mielone konopie, spirulina. Nic nie wolno?
– Nie wiem. Na wszelki wypadek nic nie dodawaj. Może tylko trochę różowej soli himalajskiej.
– OK. Brzmi wystarczająco hipstersko.
– Nie mam do ciebie aż takiego zaufania. Z czego jest ten koktajl?
– Z warzyw. No i jeszcze z soku z grejpfruta.
– Daj spróbować… Ostre. Dobre. Awokado i papryczka nadają temu drinkowi smak hiszpańskiego gazpacho.
– Daj spokój. Nie ma tu żadnego awokado, bo nie można.
– A to zielone?
– To kiwi.
– Kiwi można tylko w ilościach dekoracyjnych.
– Wolałbym wino i chleb z chrupiącą skórką. Może być w ilościach dekoracyjnych. Mogę?
– !!!
Koktajl witaminowy zamiast kawy
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
1 grejpfrut
1 kiwi
1 łodyga selera
1 duża marchewka
1 jabłko
1/3 małej ostrej papryczki
garść liści szpinaku
szczypta soli himalajskiej
pół litra zimnej filtrowanej (lub gotowanej i przestudzonej) wody
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z grejpfruta i wlewamy do blendera. Obieramy kiwi i marchewkę. Wrzucamy do blendera. Dodajemy garść szpinaku, umytą łodygę selera, pokrojone na ćwiartki jabłko (bez gniazd z pestkami), papryczkę. Solimy i miksujemy na wolnych obrotach. Dolewamy wodę i blendujemy na dużych obrotach. Nalewamy do szklanek i podajemy.
Tu znajdziesz inne sprawdzone przepisy z diety dr Dąbrowskiej:
Spaghetti z cukinii
Frytki z dyni i z pietruszki z majonezem
Warzywne leczo z kalafiorowym ryżem
Sałatka z pomidorów i ogórków