Siódmego dnia nawet Bóg odpoczywał. Dlatego dziś zrobiliśmy danie, które jest tyle efektowne co proste. I choć kapusta a la bigos gotuje się długo, to pracy przy tym nie ma żadnej, no może poza otwarciem okna w kuchni, bo nawet w garnku z pokrywką gotowana kapusta ma swoją moc.
– Jestem głodny. Co tak pachnie?
– Czosnek. Dużo czosnku. Smażę go na wodzie.
– Smażysz na wodzie?
– Na tłuszczu nie możemy to smażę na wodzie. Zobacz. Już jest brązowy. Możesz go dodać do kapusty kiszonej, która się gotuje w dużym garze. Robię bigos.
– Mmmm… Mogę spróbować? Pyszny… Aaaaaa! Co tak piecze?
– Sypnęłam trochę przypraw z każdego pudełeczka z tej półki.
– Każdego??? Aaaaaa! Nalej mi wina. Natychmiast.
– Napij się wody. Wina nie wolno.
– Zaraz umrę.
– Tak łatwo się nie umiera. Wytrzymasz.
Kapusta a la bigos
Czas przygotowania 3 godziny
SKŁADNIKI:
1 kilo kiszonej kapusty
dwa ząbki czosnku
ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy sporą ilością wody (mając w pamięci, że będzie się długo gotowała). Podgrzewamy na niewielkim ogniu razem z kilkoma kulkami ziela angielskiego i dwoma listkami laurowymi. Później dodajemy ostrą papryczkę i pieprz.
W międzyczasie obieramy i kroimy czosnek. Dusimy na patelni z niewielką ilością wody i wrzucamy do garnka z kapustą. Całość powinna lekko bulgotać przez ok. 3h, żeby wszystkie składniki przeszły swoim aromatem. Raz na jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, żeby kapusta nie przywarła do dna i sprawdzamy czy jest odpowiednia ilość wody – w razie potrzeby dolewamy. Taki sosik z bigosu też jest pyszny.
Tu znajdziesz inne sprawdzone przepisy z diety dr Dąbrowskiej:
Jajecznica z kalafiora
Spaghetti z cukinii
Koktajl witaminowy
Frytki z dyni i z pietruszki z majonezem
Warzywne leczo z kalafiorowym ryżem
Sałatka z pomidorów i ogórków