Coraz lepiej znosimy wyrzeczenia diety. Ale tęsknimy za rzeczami, które jeszcze niedawno wydawały nam się takie pospolite. Niedzielne wyjście na miasto i chińszczyzna w restauracji za 5 funtów wydaje się dziś szczytem marzeń. Na szczęście możemy oszukać zmysły i nie łamać zasad diety.

– Wiesz… Jest dobra strona tego postu.
– Chudniesz w oczach?
– Myślałam o czym innym. Dieta wegetariańska, albo nawet wegańska, po dwóch tygodniach na samych warzywach, wydaje się szczytem marzeń i bogactwem smaków.
– To co jemy też nie jest złe.
– Wiem. I naprawdę mi to smakuje. Chodzi raczej o świadomość tego, że nam czegoś nie wolno.
– Fakt. Nie jestem miłośnikiem ryżu, ale zjadłbym chętnie. Bo mi teraz nie wolno.
– Albo fasolkę. Przecież nie jemy jej miesiącami. A teraz mi się śni po nocach.
– Albo jakieś fajne owoce. Czy zwykłą kromkę chleba z masłem.
– Może na tym też to polega: żeby docenić to co jest takie zwyczajne, a tęskni się za tym dopiero, jak nam tego zabraknie?
– To może wymyślmy gdzie pójdziemy coś zjeść na mieście, gdy już będziemy PO diecie?
– Nie muszę się długo zastanawiać.
– Na chińskie żarcie?
– No pewnie!
– No to może w ramach trailera kuchnia dziś zrobi coś specjalnego?
– Dawaj!

Chińszczyzna
Czas przygotowania 30 minut

– 2 marchewki
– zielona papryka
– czerwona papryka
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– pół paczki świeżych liści szpinaku
– kurkuma, zioła, płatki ostrej papryczki, sól himalajska i pieprz, cynamon, imbir, kumin

Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Wrzucamy na gorącą patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. W tym czasie obieramy marchewki i strugamy na paseczki (tak samo jak robiliśmy spaghetti z cukinii). Dorzucamy do cebuli i solimy. W razie czego podlewamy wodą. Po kilku minutach dokładamy pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dusimy pod przykryciem do miękkości (zajęło mi to ok. 20 minut). Dorzucamy czosnek, przyprawy, a na koniec liście szpinaku. Mieszamy i czekamy, aż szpinak się skurczy. Chińskie żarcie tradycyjnie podajemy w miseczkach i jemy pałeczkami.

Tu znajdziesz inne, sprawdzone przez nas przepisy zgodne z dietą dr Dąbrowskiej:

Spaghetti z cukinii
Koktajl witaminowy
Frytki z dyni i z pietruszki z majonezem
Warzywne leczo z kalafiorowym ryżem
Sałatka z pomidorów i ogórków
Jajecznica z kalafiora
Kapusta a la bigos
Bigos z sosem pomidorowym
Keczup pikantny
Papryka faszerowana warzywami
Zupa lodówkowa
Kotlety mielone z warzyw
Pieczone jabłko

Related Articles

Leave a Comment