Gdyby ktoś jakiś czas temu powiedział mi, że można zrobić masło z kaszy jaglanej, które wygląda jak prawdziwe i smakuje jak prawdziwe, nie uwierzyłabym. Ale zaryzykowałam taki eksperyment i to był strzał w dziesiątkę.
Kiedy przygotowywałam „chleb zmieniający życie” z ziaren i orzechów, pomyślałam, że fajnie byłoby posmarować go jakąś pastą. Albo jeszcze lepiej masłem. Ale ponieważ jesteśmy na diecie wegańskiej i unikamy tłuszczy odzwierzęcych – trzeba było wymyślić zamiennik. No bo przecież ciepły chlebek bez masła to nie to samo! Wtedy natknęłam się na przepis na wegańskie masło z kaszy jaglanej. Okazało się bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu (kiedy chleb dochodził w piekarniku, ja w ciągu 20 minut miałam gotowe masło). Choć na początku trudno było uwierzyć, że coś z tego wyjdzie, z czasem miksowania składników faktycznie zaczęły one przypominać masło. Zwłaszcza, że dodałam do mieszanki nieco ulubionych ziół, więc w efekcie wyszło mi pyszne i aromatyczne masło ziołowe. I teraz najważniejsze! Największym sekretem jest miksowanie, raz szybciej raz wolniej, i dobre napowietrzenie masy. Wtedy masło z kaszy jaglanej wychodzi lekkie, kremowe, puszyste. I naprawdę pyszne.
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
odrobina pieprzu, chilli, bazylii, pietruszki i kolendry
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, aż woda przestanie być mętna. Gotuj kaszę w szklance wody na średnim ogniu do wygotowania płynu. Przełóż ugotowaną kaszę do miksera, zmiksuj na krem. Dodaj sól, mleko kokosowe oraz przyprawy. Dobrze zmiksuj. Dodaj roztopiony olej kokosowy i miksuj raz na średnich, raz na wysokich obrotach na gładką masę. Konsystencja musi być lekka i kremowa. Po prostu maślana 🙂 Przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.
Masło z kaszy jaglanej doskonale smakuje z chlebem z ziaren i orzechów.