Home PoradnikDieta Tikka masala – prosty przepis na najpopularniejsze brytyjskie danie

Tikka masala – prosty przepis na najpopularniejsze brytyjskie danie

by Magda Pinkwart

Dania na bazie sosu tikka masala są zakorzenione w tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Ale dzięki połączeniu łagodności i feerii egzotycznych przypraw, stały się także najczęściej zamawianymi w hinduskich restauracjach w Europie.

W Wielkiej Brytanii kurczak tikka masala uchodzi nawet za potrawę narodową – obok fish&chips. Z kolei trudno ten właśnie sos znaleźć w Indiach, podobnie jak stworzone w USA sushi california maki nie jest popularne w ojczyźnie sushi – Japonii.

Minister spraw zagranicznych Wielkiej Brytanii Robin Cook nazywał kurczaka tikka masala symbolem harmonijnej, multikulturowej Wielkiej Brytanii. A wiele restauracji w Anglii szczyci się tym, że to właśnie u nich wynaleziono ten przysmak. Na londyńskim East Endzie, przy Brick Lane, jest tyle hinduskich knajpek specjalizujących się w różnych odmianach tikka masala, że cały ten obszar nazywany jest powszechnie Curry Mile. Słynna Curry Mile jest także w Birmingham, i obejmuje ulice Stoney Lane, Ladypool Road i Stratford Road. Sos tikka masala jest świetny zarówno w najpopularniejszej odmianie z kurczakiem, jak i w wersji wegetariańskiej, z hinduskim serem paneer bądź z krewetkami.

Potrawa łącząca znany od wieków w kuchni hinduskiej chicken tikka (kurczak na ostro w przyprawach) i europejski sos pomidorowy, powstała w szkockim Glasgow w 1971 roku. W programie kulinarnym BBC opowiedział o tym Asif Ali – syn kucharza, emigranta ze wschodniego Pakistanu (dziś – Bangladeszu), Alego Ahmeda Aslama. Ali prowadził małą hinduską knajpkę Shish Mahal, w zachodnim Glasgow. W deszczowy, zimowy wieczór, do jego restauracji wpadł zmęczony i głodny kierowca autobusu. Zamówił kurczaka curry, ale gdy dostał przygotowaną według odwiecznych reguł potrawę, zaczął się awanturować, że jest zbyt sucha i za ostra. Tymczasem Ali Ahmed przygotowywał dla siebie w kuchni zupę pomidorową. Od jakiegoś czasu dokuczały mu wrzody żołądka, więc zupa była, zupełnie nie po hindusku, bardzo delikatnie przyprawiona. Niewiele myśląc, kucharz wrzucił na patelnię pikantnego kurczaka curry i zalał go zupą pomidorową. Dodał kilka łyżek jogurtu, by zagęścić sos i uznał, że danie jest gotowe. Klient był zachwycony, a kucharz dopisał do menu nową potrawę, która wkrótce stała się w jego restauracji prawdziwym hitem. Potem kurczak tikka masala zaczął robić karierę w Londynie i innych brytyjskich miastach.

tikka masala przyprawy
W daniu na bazie sosu tikka masala kluczem do sukcesu są przyprawy.

Składniki na tradycyjne tikka masala

  • 2 piersi z kurczaka, lub w wersji wegetariańskiej kostka sera paneer

Marynata

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

Sos

  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe ostre czerwone papryczki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g (1 puszka) pomidorów
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 5 łyżek oleju roślinnego

Przyprawy

  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki sproszkowanego chili
  • 5 suszonych listków curry
  • 1 pęczek świeżej kolendry

Przygotowanie tikka masala

  • Na godzinę przed podaniem posiłku obierz i pokrój składniki zarówno do marynaty, jak i sosu. Zmiażdż bokiem noża ząbki czosnku (wtedy łatwiej obiera się łupinki), pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę i pokrój na plasterki. Imbir obierz ze skórki (łatwiej niż nożem obiera się go łyżką) i pokrój w kostkę. Papryczki umyj, pokrój nożem lub nożyczkami.
  • Pokrój pierś kurczaka (lub w wersji wegetariańskiej ser paneer) w kostkę i przełóż do miski. 
  • Do blendera wrzuć pokrojony ząbek czosnku i korzeń imbiru. Zblenduj. Dodaj łyżeczkę garam masala i 3 łyżki jogurtu. Mieszaj, aż powstanie jednolita pasta. Zamarynuj kurczaka (lub ser). Przykryj miskę ściereczką lub papierowym ręcznikiem i włóż do lodówki.
  • Na 15 minut przed podaniem posiłku rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojoną cebulę, zmniejsz temperaturę lub płomień kuchenki i przykryj pokrywką, żeby się nie wysuszyła.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodaj imbir, czosnek i papryczkę. Całość mieszaj przez 2 minuty, dbając, by się nie przypaliła.
  • Następnie dodaj cukier, garam masalę, kurkumę i sproszkowane chili. Mieszaj przez minutę.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów. Wymieszaj dokładnie i przez 5 minut gotuj, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  • Następnie przełóż sos do blendera i dokładnie zblenduj aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Patelni nie musisz myć. Wystarczy, że dodasz łyżkę oleju i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzucisz marynowanego kurczaka (lub ser) oraz suszone listki curry. Mieszaj, starając się, by białko z każdej strony równo się ścięło, a następnie przez 4 minuty duś pod przykryciem.
  • Dodajemy sos z blendera i połowę świeżej kolendry. Mieszaj, dodając ostrożnie jogurt.
  • Po kolejnych 2 minutach tikka masala jest gotowe. Przed podaniem wyjmij suszone listki curry. Serwuj danie w głębokiej misce, dekorując pozostałą świeżą kolendrą.

Related Articles

Leave a Comment