Jesteśmy na diecie oboje z Magdą. Wzajemnie się wspieramy i cierpimy, gdy trzeba przygotowywać „zwyczajne” jedzenie dla naszego pięcioletniego syna. Dlatego szukamy potraw, które choć trochę pozwolą nam zapomnieć o tym, że trzeba się głodzić. Dziś uratowały nas frytki z dyni i pietruszki.
– Dopiero piętnasta? Umieram z głodu.
– Pół godziny temu włożyłem do piekarnika frytki z dyni i z pietruszki.
– Wspaniale te frytki pachną.
– No to spróbuj. Była pełna blacha, ale się jakoś tak skurczyły i jest tylko tyle.
– Aaaaaa! Pali! Daj wina! Cholera, nie można!
– Przepraszam, frytki obtoczyłem w tym proszku curry, który przywieźliśmy z Zanzibaru.
– No nic, trudno. W sumie nie są takie złe. Zwłaszcza z tym udawanym majonezem. To może daj jeszcze jedną.
Frytki z dyni i pietruszki
Czas przygotowania 40 minut
Składniki:
dynia
kilka dużych pietruszek
przyprawy
Przygotowanie:
Kroimy dynię na ćwierci i obieramy ze skórki tak jak dużego melona. Usuwamy pestki (możemy je uprażyć na patelni – kiedy wyjdziemy z diety będą jak znalazł) i kroimy miąższ dyniowy na długie i szerokie paski. Obieramy pietruszkę i kroimy w kształt frytek.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy frytki. Posypujemy curry lub innymi przyprawami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Gdy frytki się pieką, przygotowujemy majonez z kalafiora
Majonez z kalafiora
Czas przygotowania – 10 minut
Składniki:
6 różyczek kalafiora
łyżka soku z cytryny
łyżka czarnej soli kala namak
Przygotowanie:
Gotujemy pod przykryciem kalafiora do miękkości. Wrzucamy do blendera i miksujemy z solą i sokiem z cytryny. Studzimy i podajemy.
Tu znajdziesz inne sprawdzone przepisy z diety dr Dąbrowskiej:
Koktajl witaminowy
Spaghetti z cukinii
Warzywne leczo z kalafiorowym ryżem
Sałatka z pomidorów i ogórków