Odtwarzanie smaków z dzieciństwa to na diecie niebezpieczna gra. Ale gdy kiszki grają marsza to kotlety mielone z warzyw stają się obowiązkowym punktem niedzielnych obiadów.
– Zimno mi jest. Zrób coś!
– Organizm broni się przed dietą. Zamiast spalać tłuszcz próbuje sztuczkę z obniżeniem temperatury ciała.
– Nie wymądrzaj się, tylko zrób coś do jedzenia. Tylko nie tą surowiznę!
– Gorącą miętę?
– Do jedzenia!
– Myślałem, żeby zrobić kotlety mielone z warzyw.
– Przestań tyle myśleć, tylko rób!
Kotlety mielone z warzyw
Czas przygotowania 45 minut
Składniki:
1 kalafior
2 pietruszki
1 marchewka
1 cebula
1/2 ostrej papryczki
przyprawy: sól himalajska, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na pół. Jedną połówkę gotujemy do miękkości i blendujemy na papkę razem z cebulą i papryczką. Drugą połowę surowego kalafiora, razem z marchewką i pietruszką ścieramy na tarce i chwilę „smażymy” na patelni z odrobiną wody. Łączymy zblendowaną papkę z odcedzonymi tartymi warzywami i dodajemy przyprawy. Formujemy kotlety i kładziemy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pół godziny. Kotlety mielone z warzyw podajemy z frytkami z dyni i pietruszki, oraz keczupem.
Tu znajdziesz inne, sprawdzone przez nas przepisy zgodne z dietą dr Dąbrowskiej:
Spaghetti z cukinii
Koktajl witaminowy
Frytki z dyni i z pietruszki z majonezem
Warzywne leczo z kalafiorowym ryżem
Sałatka z pomidorów i ogórków
Jajecznica z kalafiora
Kapusta a la bigos
Bigos z sosem pomidorowym
Keczup pikantny
Papryka faszerowana warzywami
Zupa lodówkowa
Kotlety mielone z warzyw
Pieczone jabłko
Chińszczyzna